Електронски директна демократија

Јас мислев многу за пропусти и слабости на Советската власт. Впрочем, колку беа Сето тоа е направено за доброто на ослободувањето на работниците и селаните од капиталистичкото ропство, колку милиони луѓе загинаа во граѓанската војна и Втората светска. И веднаш по Втората светска војна од страна на социјалистичка Југославија се движи предводена од предавник Тито. Во 1948 година, се наоѓа комплетно обновени капиталистичките односи: голем број на претпријатија, фабрики и долниот слој биле продадени на странски компании, главно, англиски и американски. Ова беше проследено со бран на судски процеси кои се изложени на мрежа на заговорниците во Владата на Унгарија, Албанија, Бугарија и Романија, чија цел беше, исто така, реставрација на капитализмот. Во наредните години, плановите за американски и британски империјалистите биле спроведени. Како? Со заговор во владите на социјалистички земји. Исто проклето гребло дојде и Советскиот Сојуз, кога власта беше киднапиран од страна на Зиновјев ревизионистичка Хрушчов по смртта на Сталин. ние најдете голем број на Zinovievite kapitulyanskih одредбите победи повеќе од Сталин во доцните 20-тите во Комунистичката партија во 1961 година, на последната програма. Ова е прв пат кога Хрушчов изградена нафтоводи и гасоводи во Европа за поддршка на социјалистичките земји, но на претседателот на Владата на Брежњев, кој продолжи revizionistkuyu политика, учеството на приходите во буџетот од продажба на сурова нафта достигна околу 10%. Според претседателот Путин, руската економија стана целосно суровини, учеството на приходите од продажбата на нафта и гас половина од буџетот на земјата. Буџетот постојано се прилагодува должи на промените во цените на нафтата.

Јас целосно се согласувам со мислењето дека нафтените полиња во Персискиот Залив е доволно за да се покријат сите потреби на САД и на ЕУ во масло за многу години, и дека овој модел е зависна економија во Русија се одржува вештачки заради експлоатација и грабеж на поранешните советски држави.

Најголемата економија на СССР, се на пример 1954: 86% од приходите во буџетот – приходи од социјалистичките претпријатија, а само 8% од приходите од населението. Вграден стотици илјадници бизниси, илјадници градови, градови, изборот на судии, правото да се потсетиме пратениците, бесплатна здравствена заштита и образование, бесплатно сместување и рекреација – социјални бенефиции невидена во било која земја досега. Сето тоа благодарение на социјалистичка економија на СССР, кога средствата за производство (претпријатие) и долниот слој им припаѓаат на сите луѓе, а не мал број на капиталистите.

Младите луѓе се зборува за Советскиот Сојуз, за ​​социјализмот во книгите по историја, на универзитетите, училиштата, на телевизија, тоа е глад, репресија и defetsit. Точно заборавајте да се каже дека глад беа со царот, кога селаните биле третирани полиња ора, и дека во последните 30 години во Советскиот Сојуз имаше индустријализацијата, во областа на работните трактори, комбајни и дека колективните освои мали селски во фер конкуренција во текот на НЕП бидејќи им дава на на моменти, десетици пати, а со тоа сто пати повеќе принос од индивидуални селанец.

Не, јас не верувам во модерна Русија учебниците по историја, не затоа што јас го прочитате стариот советски учебници, и видов таму сосема поинаква приказна, така што градот во кој живеам, и сè околу е изградена во СССР. Само во градот мојот капиталистите затворени 3 болници, детоксикација центар, и други социјални установи, намалување на медицинските специјалисти, за се опфатени голем број на детски градинки и бизниси. 500-1000 луѓе секоја година го напушти градот, можеби, новите бизниси не се изградени, нема работа. Многу од нив се уште се работи на претпријатијата, изградена во советско време.

И така на најголемата економија на СССР, плодовите на кои се уште се учи од потомци, кои излегоа на најбогатите домување и бизниси, и покрај тоа што според Елцин и Путин беа затворени стотици илјадници бизниси и медицински институции во земјата, беше уништен од страна на заговорниците во владата како што се случи во сите земји на социјалистичкиот камп. Дури и славната албанскиот комунистички Енвер Хоџа падна од рацете на предавници, неговиот најдобар пријател и личен лекар врати капиталистичките односи, дојде на власт и стана претседател на Албанија. Впрочем, тој го виде Енвер Хоџа како капитализмот се врати, тој знаел за жесток отпор на капиталистите. По смртта Envera Hodzhi, се чини дека умрел, и будноста на албанскиот народ, како и по смртта на Сталин, се чини дека будноста на Советскиот луѓе загинаа. Всушност, ранливи претставничка демократија: поделбата на членовите на владата од народот, и замена на претставници на предавници на луѓето да се врати капитализмот. Ова е лекција од 20-от век размислување луѓе на светот.

Единствениот начин кој сугерира дека самиот живот, и се реализира денес преку високо-технолошки средства за производство – се движат подалеку од претставничката демократија да се насочи кога самите граѓани ќе се донесат одлуки за државните работи, да донесува закони и буџети. И тоа не е вина на Сталин и Енвер Hodzhi, дека капитализмот е обновен од страна на заговорниците во владата, можеби на државната машина е ранлив, а ранливи претставник demokartiya, претставници TC (пратеници) можат да се изолираат од народот, да го продаде целиот народ тлото под него, средствата за производство (компанијата) на приватниот сектор и врати капитализмот и неговите монструозни криза на хиперпродукција, невработеноста, се надвор од социјално осигурување, приватни здравството и образованието, недостапни за домување, со висок криминал, и така натаму.

Марксистите на 20 век не може да се замисли како совршен начин на комуникација и производство, сега имаме: Интернет и микрокомпјутери (паметни телефони, лаптоп), достапни за секого и ви овозможува да се поврзеш со луѓе блиски мисли врска пораки без оглед на локацијата на лицето.

И така секој возрасен човек треба да бидат прифатливи за доброволно учество во јавните работи, правото да се гласа за донесување на закони, буџети, област каде што тој живее. Малолетни лица треба да учествуваат во јавните работи, кои имаат право на глас на советодавните гласање.

По милениум на развојот на човештвото повторно да го негуваат директна демократија, како што беше во примитивни комунален систем, робот кој претходи. Попримитивни комунални марксисти систем наречен примитивен комунизам.

Електронски директна демократија е како што следува. Сите граѓани доброволно ќе учествува на седниците на Националното собрание (Советот) 2 пати годишно за донесување на закони и одобрување на федералниот буџет (Унија) со помош на интернет и отворени избори. Еднаш во три години, ќе се одржат отворени избори во Министерството за федерацијата, републиките, региони и градови. Работата на вработените во министерствата ќе биде целосно отворен еден, одговорна за сите граѓани. Граѓаните ќе можат да се повлече, да отпушти кој било министер. Министрите ќе работи да ја претставува работата на специјалисти од различни области: комуникација, транспорт и така натаму. Вработените на министерства и министри не ќе бидат во можност да се надвор и да ја преземе власта, можеби последниот збор во прифаќањето на законот ќе биде за секое лице, граѓанин, а не неговиот претставник, како што беше порано кога претставничката демократија. министрите се уште ќе биде транспарентен. Понатамошен развој на науката и технологијата, средствата за производство ќе доведе до исчезнување на некои од министерствата, како и со раст на култура и образование на лицата со самото постоење на министерствата на Институтот нема да биде потребно. Тоа е, во социјалистичките земји денес се уште се зачувани на Министерството, но донесувањето на законите и буџетот ќе се спроведува од страна на сите граѓани преку директна демократија, а не претставник, како што тоа беше првата социјалистичка држава. Можеби Министерството ќе продолжи во првиот комунистички држави, но во подоцнежните комунистички држави Министерството Институтот ќе бидат отстранети поради непотребно.

Вреди да се напомене следново во Советскиот Сојуз и за засегнатите министерства Унијата: Министерството за одбрана, надворешни работи, надворешна трговија, комуникации, телекомуникациите, воден транспорт, тешки и одбранбената индустрија. -Републиканска унија министерства се Министерството за храна, светлина, дрвната индустрија, земјоделството, жито и добиток фарма, финансии, внатрешна трговија, за внатрешни работи, правда и здравство. Денес, благодарение на високо-технолошки средства за производство, било која област да стане економски независна, да има независен буџет, повеќето министерства ќе биде одговорност на овие територии: региони или градови.

Мислам дека денес, сите услови за премин кон директна демократија. Автоматизација на транспортот, трговијата во блиска иднина ќе се ослободи милиони луѓе од рутинска работа. Физичка работа ќе биде многу роботи и машини, особено за изработка ќе имаат општествените науки, лицето ќе имаат време да се кандидира на државата. На местото на постоечките продавници ќе снабдување центри, патиштата ќе се вози автоматски транспорт. Изобилството на стоки и средствата за производство ќе доведе до фактот дека парите ќе ја изгуби својата вредност, една по друга област ќе се откинуваат од капиталистичкиот свет, и капитализмот, се врати да се изгуби сите значење. Ако 20 век беше обележан со возраста во која имаше великата Октомвриска социјалистичка револуција, следниот век ќе биде обележан со комунистичката револуција и уништување на капитализмот во целина, срамна дамка во историјата на човештвото.

Кога бев програмата “работничка партија и невработени”, а потоа копирани на структурата на државната власт со Советска Русија, можеби, СССР беше најдобар пример за демократија, за своето време: со изборот на судии и претставници, со способност да ги потсетиме. Луѓето избираат свои претставници (пратеници), кои потоа им ги презентираше работа на седниците на Врховниот совет. Принципот на работа и одбрана на интересите на мнозинството бил префрлен во RSDRPb и Kavbureau кога поголемиот дел од членовите на партијата да ги реши сите проблеми на конгреси партија и има избрани членови Криејтив комонс (на Централниот комитет).
Кога во времето на Централниот комитет на партијата беше заробен од страна на меншевиците, предводена од Плеханов, Ленин иницира свикување на новиот Конгрес на Партијата, која беше избрана новата Централниот комитет. Потоа, во статутот на партијата беше одредена точка на можноста за свикување на Конгресот на барање на не помалку од 1/3 од вкупниот број на земји-членки претставени на последниот конгрес. Снимајте Централниот комитет меншевиците беше голема лекција во партијата зграда, Ленин не се што е можно, така што оваа поделба не се случи во иднина. Принцип и промовирање на интересите на мнозинството биле префрлени во уредот Советите, каде што наместо на претставниците на Централниот комитет на партијата на работниците и селаните беа избрани и одобрени од страна на членовите на Владата. Тоа беше прилично стабилен модел на владата, можеби, во случај на фаќањето предавници влада последниот збор во донесувањето на закони беше наменета за претставниците на работниците и селаните, односно членовите на Врховниот совет. Тоа е, на Институтот за претставници (за пратеници) и хит kontrevolyutsiya. Извештај за култ на личноста на Сталин по 20 Конгрес на CPSU во 1956 година бил испратен на партијата да се чисти: вистинската марксистите биле заменети со согласност кариеристи кои за лични благосостојба ќе направите нешто за да купувачи на својата совест. Само ова го објаснува кривично донесувањето на законите од страна на пратениците на Врховниот совет на приспособување.

Денес, во ерата на компјутерите, интернетот и на потребата за роботи во изборот на национални претставници недостасува. управувањето со јавните работи, да гласаат за усвојување на закони и буџети ќе биде еден од најпопуларните активности на човекот, заедно со патување и истражување на вселената. И така, во блиска иднина ќе видиме слика на она што капиталистичкиот систем ќе бидат испратени до dustbin на историјата, како што се случи со системот за робови и господари. Софистицирани алатки и организација на работните луѓе и невработени само ќе го забрза овој процес.

Одговорот на авторот на проектот “таму”, во неговото видео “Е-демократија”

видео “Е-демократија”, авторот зборува за неможноста за е-демократија, можеби и со донесувањето на буџетот региони гласање Федерацијата ќе се повлече на Буџетот за себе и да победи Москва, можеби луѓето таму повеќе од било кое друго место. Ова не се случува во регионите мора да стане економски силна и повеќето од прашањата за решавање на нивните сопствени, вклучувајќи ги и здравствените прашања и така натаму. Денес, некои региони имаат од 40-60% од приходите на регионалниот буџет во форма на грантови од федерацијата, особено капиталистите чуваат економски заостанати региони и да продолжат да ги уништат, затворање фирми (земјоделски, индустриски, итн), изградена во Советскиот Сојуз повеќе, можеби, страв од самоопределување региони.